Jump to content

Riktiga explosioner


kalle112
 Share

Recommended Posts

Vet någon här hur man gör riktiga och ofarliga explosioner (ej digitala)? Då menar jag typ miniatyr explosioner på ca 20 cm radie.

 

Jag är inte så värst bra på kemi. Men jag vet att om man tar en sprayflaska och sprayar på en eldlåga så får man en "flame-thrower". Sen om man kunde göra något liknande där det blir en explosion...

 

Nån som vet?

Link to comment
Share on other sites

Sätt ballongen på munstycket på din påfyllningsflaska för tändargas, fyll ballongen. Knyt ihop och placera på lämpligt ställe. Tänd den t.ex. genom en tändsticka/glödande föremål på en LÅNG pinne, där den som tänder befinner sig så långt bort som möjligt, det kan ju explodera rejält (hörselskydd?). Explosionens storlek borde gå att bestämma genom att fylla ballongen olika mycket, så du kan säkert få 20 cm på något sätt.

 

Läs på gasflaskan vilka risker som finns rörande gasen.

Link to comment
Share on other sites

Du behöver ju inte ta så mycket gas, en bra gas till sont här är propangas(gas i tändare) Jag har inte testat att ta in propangas i en ballong o är lite osäker på om de funkar så bra.

De jag o en polare gjorde var att vi tryckte ut gasen från tuben på en kontäjner och tände på snabbt som tjutton o de blev från 10 cm o 1.5 meter höga eld lågor:)

riktikt kul... men lite farligt!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
men asså det funkar att lägga en full sprayflaska i en brasa, vänta några minuter o hålla avstånd. då kan det bli en bra eld-smäll..

 

 

ja men det kan vara ganska svårt och få det snyggt på film då. plus att han inte kan kontrollera när den kommer smälla:D

 

men jag hålelr med om att det är roligt;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
mjöl brinner inte!

 

vill inte vara en ordningsfacist men har du hört talas om en damm-explosion någon gång?? mjöl brinner visst när det är i rätt blandning luft å partiklar,,, enligt vissa av arbetsmiljöverkets arbetare så brinner även sten å metall i denna situation, men det har jag svårt att tro,

Link to comment
Share on other sites

Det stämmer till fullo - såväl mjöl (bara 2005 inträffade hela 13 mjölexplosioner i USA) som sten och metaller kan explodera i dammexplosioner. Så gott som allt kan faktiskt explodera när det finpulveriserat blandats med luft i rätt proportioner. Det brukar krävas lite högre temperaturer än en smällare för att sätta igång det bara (när det gäller olyckor är svetsarbeten den vanligaste orsaken). :)

 

För övrigt så brinner de flesta metaller riktigt bra...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ta tigerraketer låt dom ligga i sin orginalförpackning tänd en o då kommer alla raketer flyga ut kommer se coolt ut på film. men va försiktig jag har gjort en sån film såg nästan riktigt ut. eller ta en papperspåse lägg i en sån där bollsmällare tänd först på påsen sen på raketen o sen är det bara o filma då blir det en cool explosion och så kan du ta 3-4 st bollraketer om du vill ha en stor smäll.

Link to comment
Share on other sites

Fridens Kalle!

Vill du detonera billigt & bra kan du ta en glödlampa & slå sönder glaset lite försiktigt, stoppa seda i lite stålull & dra några meter kabel till ett 9V batteri. Strömmen från batteriet tänder eld på stålullen om den "glesats ur" lite först. Sedan kan du ju blanda en gnutta svartkrut med tex mjöl, potatismjöj, välling (i pulver form då) eller något annat som tycks vettigt att fylla upp lampan med. Köper du på dig en flaska svartkrut, tänk då på att detta är läskigt brandfarligt!!! Du kan ju köpa röksvagt också för den delen, jag rek. nog det istället.

 

MVH / Jonsson

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...