Resultat 1 till 6 av 6

Ämne: Skaffa folk att placera framför kamera

 1. #1
  Besatt medlem ghijohanssons avatar
  Reg.datum
  sep 2012
  Ort
  Lund
  Inlägg
  517
  Karma
  7

  Standard Skaffa folk att placera framför kamera

  Ibland frågar någon hur man skaffar skådespelare. Därför tänkte jag gå igenom vad som är realistiskt. Ni andra är hjärtligt välkomna att komplettera.

  Givetvis kan man vända sig till Arbetsförmedlingen om uppdraget är betalt.

  En möjlighet är att fråga på närmaste teater. Fråga hos professionell teater när uppdraget är betalt. Respektive fråga hos amatörteater när uppdraget är obetalt. Givetvis kan man även fråga hos närmaste föreningsdrivna lokal-TV-station eller annan filmskaparförening om de vet någon passande skådespelare. I praktiken är det dock inte så enormt populärt att försöka skaffa skådespelare på detta sätt. Inte heller är det så enormt vanligt att fråga på de utbildningsinrättningar som bedriver skådespelarutbildning. Ofta är det mer praktiskt att gå till relevanta hemsidor.

  Uppdragsgivare som kan betala skådespelare normalt arvode rekryterar ofta bland Teaterförbundets medlemmar.
  https://www.artistkatalogen.com/
  För medlemskap krävs att man försörjer sig i branschen, vilket i praktiken betyder att skådespelarna har rutin. Den som betalar 495:- får lov att använda databasen.

  Därtill finns tre hemsidor som publicerar annonser om skådespelaruppdrag. Huvudregeln är att vem som helst får lov att annonsera ut betalda uppdrag. Och vem som vill får kalla sig skådespelare. När det gäller obetalda uppdrag så ändrar webmaster reglerna "en gång om året". Så om en hemsida säger nej så kan det vara relevant att fråga någon av de båda andra.
  När det gäller att använda deras databas är de desto mer olika.

  https://www.filmcafe.se/
  Både privatpersoner och juridiska personer kan vara medlem. Det går att använda databasen även om man är privatperson.

  https://www.statist.se/common/viewMain
  Man kan bara kontakta dem som finns i databasen om man representerar en juridisk person.

  https://sv.stagepool.com/
  Ingen får lov att gå igenom de skådespelare som finns i databasen.

  Därtill finns några till likartade hemsidor, men de är snarast insomnade, så jag hoppar över dem.
  *
  Hur sannolikt är det att en tillfrågad skådespelare vill ha en erbjuden roll? Det beror på förutsättningarna. De enda roller jag har erbjudit har varit obetalda. I sådana fall har jag vant mig vid att närmare hälften tackar ja om arbetsinsatsen varit 2-10 timmar (obs dock att det i stor usträckning varit möjligt för mina skådespelare att välja tidpunkt). Det är svårare att rekrytera folk till sådant som tar lång tid. Och det är svårare att rekrytera folk till sådant där de knappt syns. För min del tog det lite tid den gången jag behövde några röstskådespelare.

  Så om du vill ha tag på en person för normalt skådespeleri, och uppdraget tar ett begränsat antal timmar så kan du göra så här. Kontakta en tänkbar person. Får du ej positivt svar inom två dagar så kontaktar du nästa.

  Hur stor är sannolikheten att man hittar rätt person? En gammal tumregel är att alla roller som kräver någon form av specialtalang lätt leder till rekryteringsproblem. För andra roller ser det ut så här på de tre hemsidor jag just nämnde. Dubbelt så många kvinnor som män vill skådespela. Åldersfördelning är skev. Få småbarn. Fler äldre barn. Främst unga vuxna. Sedan sjunker antalet medlemmar med stigande ålder. Så det finns få pensionärer.

  Min erfarenhet av att rekrytera skådespelare till obetalda uppdrag är att det är lättast att rekrytera dem som är i den åldern när de försöker etablera sig på arbetsmarknaden. Näst lättast är det att rekrytera dem som är i den åldern att de är på väg att lämna arbetsmarknaden.

  Angående vad för uppdrag som annonseras ut på de tre hemsidorna. Vissa uppdrag är inte vad man normalt sett menar med skådespeleri. Jag har sett annonser där journalister sökt intervjuobjekt. Och jag har sett annonser om mässvärd/demonstratör. Så du kan använda hemsidorna till mer än att bara besätta vanliga skådespelaruppdrag.
  *
  Angående specialare. Skådespelarna skriver inte ut vad som helst i sina CV. Så här kommer fler tips.

  Om jag skulle behöva någon skådespelare som är ovanligt lång så skulle jag överväga att fråga någon volleybollklubb eller basketbollklubb. Det finns även organisationer för långa människor respektive korta människor. När det gäller handikappade så finns ju handikapporganisationer. För skådespelare med utländskt utseende så är ett alternativ att kontakta invandrarföreningar.

  Därtill finns ett antal entusiastföreningar. Det finns organisationer för rollspelsentusiaster/lajvare. Det finns hembygdsföreningar. En poäng med att anlita dem kan vara att medlemmarna har passande klädsel respektive känner till rekvisita eller inspelsningsplatser som du har användning för. Vilka sådana föreningar som finns varierar mellan olika orter. Bli inte förvånad om du finner det relevant att ta med dig inspelningsutrustningen för att spela in på den ort där det finns en livaktig entusiastförening. I stället för att personerna kommer till dig.

  Som exempel kan jag nämna att det finns en livaktig medeltidsförening ett par kilometer från mig. Och vid något tillfälle läste jag om någon militärhistorisk förening på annan ort som hade en fullt fungerande stridsvagn från andra världskriget.

  Vissa specialintressen är dock sällsynta. Visst finns det organisationer för rymdintresserade, amatörastronomer och science fictionfans, men i praktiken lär det nog ändå bli svårt att hitta folk som har egen rymddräkt.

  Hur du hittar dem? När det gäller entusiastföreningar relaterade till en viss historisk epok kan en möjlighet vara att fråga något museum. När det gäller rollspelsentusiaster så är många med i en riksorganisation.
  http://www.sverok.se/
  *
  Och så de nakna rollerna. Den som läser skådespelarnas CV på Filmcafe eller Statist upptäcker snabbt att få skriver ut att de är villiga vara naken framför kamera. Och att fråga fel person kan bli pinsamt. Så lite andra tips.

  Finns någon naturistförening i din närhet så kan du fråga dem.

  http://www.modellbilder.se/
  https://www.modelsnet.se/
  Jag fick anledning prova båda dessa för ett kortfilmsmanus. Noll resultat. Jag skrev alltså till några tjejer som angett i sina CV att de var villiga ställa upp på nakenfoto (jag har diskuterat detta i en annan forumtråd) men inte var de intresserade. Ingen av hemsidorna är särskilt livaktig, men den förstnämnda verkar minst insomnad så börja med den om du vill prova.

  http://kyo.se/
  Konstmodellernas yrkesorganisation. Alla personer där arbetar nakna.

  Den som funderar på att använda dessa hemsidor ska dock ha följande klart för sig. Deltagarna förväntar sig betalt. Dessutom kan det bli kulturkollision. Vi filmare har ju ibland bostaden som bas. Men konstmodeller förväntar sig att en konstnär har en ateljé medan fotomodeller förväntar sig att en fotograf har en studio. Så det ger inget seriöst intryck att be någon besöka en bostadsadress.

  När det gäller konstmodeller finns ett annat sätt att hitta dem. Bli bekant med någon konstnär som anlitar konstmodell. Ofta lätt fixat eftersom studieförbunden annonserar ut sina studiecirklar i modellmålning. Andra konstnärer som modellmålar lägger ibland ut meddelanden eftersom det blir billigare för dem ju fler som är med och delar på kostnaden för att hyra konstmodellen.

  Att hitta stripteaseförmedling är lätt eftersom de annonserar på internet. Bara googla
  förmedling striptease
  så får du fram några förslag. Återigen, personerna där förväntar sig betalt. Och långtifrån alla som sysslar med striptease vill bli fotograferade.

  I vissa kommuner finns grupper som sysslar med burlesque. De kan tillfrågas.
  *
  Så där. Nu får ni andra lägga till. En del av er har väl varit med om udda projekt så att ni känner till fler möjligheter.

  Själv har jag exempelvis noll koll på var vuxenfilmsentusiaster letar folk. Jag har ingen aning om vilken rekryteringstjänst de anlitar, så det vore bra om någon berättar. Mikael Beckman och andra med anknytning till svenska herrtidningar har ju de senaste tjugo åren spelat in en del så det bör ju finnas folk som har koll på läget. Och härom dagen var det ju en annan branschperson som annonserade efter filmarbetare, så uppenbart skapas en del sådan film.

  I och för sig hittade jag någon gång en internationell databas med vuxenunderhållare, men där fanns knappt några svenskar. När det gäller internets kontaktannonser för vuxna så har jag ingen koll på om de numera har någon underavdelning för filmning.

 2. #2
  Besatt medlem ghijohanssons avatar
  Reg.datum
  sep 2012
  Ort
  Lund
  Inlägg
  517
  Karma
  7

  Standard

  Då ingen kommenterat så fann jag för gott att själv lägga till.

  Vissa personer använder Facebook för att leta skådespelare. Googla
  facebook söker skådespelare
  så hittar du facebooksida där du kan annonsera. Förutsätter givetvis att du har facebookkonto.

  Söker man "udda" figurer så kan en möjlighet vara att fråga hos skrädderi/syateljé om tips. Idén fick jag sedan jag en gång själv besökt skrädderi, och kunden bredvid mig var en ovanligt lång kvinna.

  Angående att fråga naturistförening. Flera av dem kan hittas här :
  www.scandinavianaturist.org/sv
  Förmodligen finns det fler sätt att hitta, men jag kollade inte.

  Angående det sista jag skrev. Efter postning skrev jag till två kvinnliga filmarbetare som filmat "för vuxna" men ingen svarade. Han som härom veckan sökte hjälp med produktion av sådana filmer hade heller inga tips.

 3. #3
  Administratör Paces avatar
  Reg.datum
  jun 2002
  Ort
  Göteborg
  Inlägg
  3 789
  Karma
  10

  Standard

  Bra initiativ!

 4. #4
  Besatt medlem ghijohanssons avatar
  Reg.datum
  sep 2012
  Ort
  Lund
  Inlägg
  517
  Karma
  7

  Standard

  Tack för vänligheten, du uppmuntrar mig att skapa fler likartade forumtrådar. Samtidigt beklagar jag att ingen kunde upplysa på den punkt där jag var okunnig.

 5. #5
  Besatt medlem
  Reg.datum
  maj 2012
  Inlägg
  499
  Karma
  8

  Standard

  ----
  Senast redigerad av Oller Visuals den 2018-07-06 klockan 03:05.

 6. #6
  Besatt medlem ghijohanssons avatar
  Reg.datum
  sep 2012
  Ort
  Lund
  Inlägg
  517
  Karma
  7

  Standard

  Du undrar om det är realistiskt att söka skådespelare genom Arbetsförmedlingen.

  Jag har inte provat eftersom jag bara kan erbjuda oavlönade uppdrag. Men många av dem som söker skådespelaruppdrag, de kollar Arbetsförmedlingens utbud av jobb.

  Genom mina kontakter med skådespelare så har jag förstått att många har tid att skådespela just pga de är undersysselsatta. Så då är det naturligt att de letar jobb. Och många som vill skådespela kan inte försörja sig på skådespeleri, så därför letar de även annat. Så de har anledning kolla vad Arbetsförmedlingen har att erbjuda.