Resultat 1 till 18 av 18

Ämne: Monomic i stereospår (Hjälp!)

  1. #1
    Nybörjare
    Reg.datum
    dec 2014
    Ort
    Norrköping
    Inlägg
    29
    Karma
    0

    Fråga Monomic i stereospår (Hjälp!)

    Hej!

    Ofta när jag filmar enmanna-rigg så att säga söker jag enkla lösningar. Ibland får jag tumma på kvalitén. Därför spelar jag in ljud direkt till kameran. Min kamera är en Sony Alpha SLT-A58. Förut har jag haft en videomic go men kände att jag ville prova något nytt efter ett tag. Därför lade jag en order på en kina shotgun. HTD-Z 81 tror jag den heter. Men nu kommer problemet. Ljudet den spelar in är riktigt bra (med tanke på att den kostade 200 spänn) men den spelar bara in på ett spår. Ljudet spelas enbart in på det vänstra stereospåret.

    Jag kan inte hitta någon lösning själv på detta, varken med inställningar i kameran eller i program i datorn. Hur ska jag göra??

  2. #2
    Besatt medlem
    Reg.datum
    mar 2008
    Ort
    Västerås
    Inlägg
    328
    Karma
    12

    Standard

    Enkelt fixat i redigeringen. Vilket program har du?
    Har väl en 30-35 kameror om man räknar med analoga hipster kameror

  3. #3
    Nybörjare
    Reg.datum
    dec 2014
    Ort
    Norrköping
    Inlägg
    29
    Karma
    0

    Standard

    Citat Ursprungligen postat av lobbamobba Visa inlägg
    Enkelt fixat i redigeringen. Vilket program har du?
    Premiere kör ja dööh.

  4. #4
    Besatt medlem
    Reg.datum
    jun 2011
    Ort
    Berlin
    Inlägg
    1 297
    Karma
    9

    Standard

    I kamerans ljudinställningar väljer du Mono-input istället för Stereo.
    Annars tar du helt enkelt ljudet från den vänstra kanalen i ditt redigeringsprogram och duplicerar till högra, alternativt lägger det i mittenkanalen.

  5. #5

  6. #6
    Nybörjare
    Reg.datum
    dec 2014
    Ort
    Norrköping
    Inlägg
    29
    Karma
    0

    Standard

    Har nu spelat in en sketch, kollade innan och kan inte i min kamera ändra mellan mono/stereo input. Hittar dessutom ingen lösning i Premiere. Högerklickar man och går in i "Audio channels..." får jag inte ljudet antingen till mono eller stereo så det ligger i båda spåren. Premiere vill helt enkelt inte göra mitt stereoljud där det endast ligger på det vänstra stereospåret till mono.

    Hur ska jag lösa detta? Hittar inte heller några tutorials som visar detta på internet.

  7. #7
    Nybörjare
    Reg.datum
    dec 2014
    Ort
    Norrköping
    Inlägg
    29
    Karma
    0

    Standard

    Här är en bild på hur mitt ljudspår ser ut. http://s1.postimg.org/etgc5487z/Ska_...l_16_58_22.png

  8. #8
    Besatt medlem Tegelhuves avatar
    Reg.datum
    feb 2009
    Inlägg
    131
    Karma
    11

    Standard

    I Vegas går det just med en Right-click - channel - att välja bara att ena spåret. Sen kan man ju göra två identiska och sen output för left och right. Vegas är iofs jävligt mycket billigare och tio gånger bättre.

  9. #9
    Besatt medlem Max_Hs avatar
    Reg.datum
    jun 2006
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    5 678
    Karma
    18

    Standard

    Version av Premiere?

  10. #10
    Besatt medlem Max_Hs avatar
    Reg.datum
    jun 2006
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    5 678
    Karma
    18

    Standard

    I modify channels:
    Bifogade bilder Bifogade bilder

  11. #11
    Nybörjare
    Reg.datum
    dec 2014
    Ort
    Norrköping
    Inlägg
    29
    Karma
    0

    Standard

    Tack Max_H! Jag har testat med det där men tyvärr är alla de där funktionerna "låsta". Man kan ej ändra de där inställningarna. Blir galen, skriver nog på Adobeforumet och kollar va dom säger. Kan det vara ett alternativ o köra över skiten i Audition o fixat där??

  12. #12
    Besatt medlem Max_Hs avatar
    Reg.datum
    jun 2006
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    5 678
    Karma
    18

    Standard

    Importera klippet i ett nytt tomt projekt - samma? Notera att du inte kan ändra på klipp som redan ligger i en sekvens.

  13. #13
    Nybörjare
    Reg.datum
    dec 2014
    Ort
    Norrköping
    Inlägg
    29
    Karma
    0

    Standard

    Citat Ursprungligen postat av Max_H Visa inlägg
    Importera klippet i ett nytt tomt projekt - samma? Notera att du inte kan ändra på klipp som redan ligger i en sekvens.
    Vänta lite, nu hängde jag inte riktigt med. Det gäller ju typ alla klipp i ett helt projekt. Så man kan inte ändra ett klipp som ligger på timelinen??

  14. #14
    Besatt medlem Max_Hs avatar
    Reg.datum
    jun 2006
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    5 678
    Karma
    18

    Standard

    Beror på. Om klippet i på timeline är ett Stereo-spår som bara har 1 kanal aktiverad kan du lägga till den extra kanalen genom att klicka på klippet på timeline > Modify Audio Channels och klicka i rutan för ex Track 2.
    Om klippet är Mono och du bara har en kanal på timeline går det inte att "addera" en kanal på timline (dvs Track 2) annat än att duplicera Track 1 (så du får en kopia på Track 1) och sen Modify Audio Channels och byta den till Track 2. (Notera då att den nya kanalen saknar länkning till klippet.. . .)

    Sen beror det också på om själva timeline är Standard- eller Monotrack-baserad.
    Senast redigerad av Max_H den 2016-01-18 klockan 08:32.

  15. #15
    Nybörjare
    Reg.datum
    dec 2014
    Ort
    Norrköping
    Inlägg
    29
    Karma
    0

    Standard

    Tack igen Max_H! Ska försöka igen ikväll. Tänker att detta borde gå att lösa. Premiere bör ju ändå anses förhållandevis proffesionellt och välutvecklat.

  16. #16
    Besatt medlem Max_Hs avatar
    Reg.datum
    jun 2006
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    5 678
    Karma
    18

    Standard

    Avvaktar då. (PPro är ju standardprogrammet hos både NRK/DR och TV4 och ljudet är den del som troligen är den mest "trassliga" i hela programmet.)

    //M

  17. #17
    Medlem Bosse_As avatar
    Reg.datum
    mar 2011
    Ort
    Hökerum
    Inlägg
    93
    Karma
    9

    Standard

    Citat Ursprungligen postat av TomasT Visa inlägg
    Detta är den billigaste och enklaste lösningen. Tidigare hade jag bara en mono riktmik och då var detta en perfekt lösning istället för att hålla på och konstra med olika funktioner i kamera och redigeringsprogram.

  18. #18
    Nybörjare
    Reg.datum
    dec 2014
    Ort
    Norrköping
    Inlägg
    29
    Karma
    0

    Standard

    Nu är det löst i Premiere, tack för häjlpen allihopa!