Gå till innehåll

gravsten????


ls92

Recommended Posts

Vad du behöver för en klassisk gravsten är en skiva frigolit, 5-8 cm tjock (ca 30-40 kr på byggmax), en brytbladskniv, sandpapper/fil/rasp, tunnt tyg som gärna får ha lite halvgrov trådstruktur, sax, bred pensel, trälim, spackel & spackelspatel och så lämpliga färger att måla upp den med.

 

Börja med att forma till grovt med brytbladskniven. Funkar även utmärkt med en tunnare böjlig filekniv. Slipa sedan av alla skarpa kanter med fil eller sandpapper. En god idé är att sitta med dammsugaren bredvid sig hela tiden för att suga upp alla statiska frigolitspån. Går du iväg och hämtar dammsugaren sedan så sprider du med 100% säkerhet ut frigolit i halva huset och får städa i en vecka efteråt... :-S

 

Sedan gör du en cashering. Då blandar man trälim med lite grand vatten och doppar tygstycken i det. Drapera sedan tyget runtom frigolitens former och se till att pressa ner det ordentligt. det kan vara svårt med fingrar eftersom man fastnar så det bästa är att använda sig av en pensel. Blöt penseln och stryk av vattnet så den bara fuktig. "Dutta" sedan fast hela tyget med toppen på penseln. Detta ger även en bra grov stenstruktur...

 

Därefter kan man måla direkt, om gravstenen inte ska inspekteras på nära håll. Annars spacklar man casheringen med något snickerispackel och slipar av. Dels blir det förbannat mycket snyggare, bara genom spacklet i sig, men man kan även jobba fram en suverän stenstruktur i spacklet med en fuktig tvättsvamp.

 

Gravstenen på de två bilderna är framställt med exakt de här metoderna, och själklart kan man byggga realistiska väggar, murar och andra stenstrukturer på precis samma sätt.

Lycka till... :-)

grave1.jpg

grave2.jpg

Länk till kommentar
Share on other sites

Enda gångerna det kan bli skarvar är om man använder för grovt tyg. Helt vanlig lakansväv/linnetyg är det grövsta man kan använda. Sedan blir det också mindre risk för skarvar om man river av tygerna istället för att klippa.

 

Jag kasnke ska poängtera att man måste använda SMÅ bitar dyg och bygga ett lapptäcke. Större bitar än 5-10 cm är aldeles för klumpigt och formar sig inte runt frigoliten utan att resultera i veck. Och stora veck i tyget... det ger däremot skarvar som är jobbiga att spackla.

 

Tyget är inte bara för utseende utan gör att konstruktionen håller.

Man kan chansa och spacka rakt på friggen. men med största sannorlikhet så kommer spacklet krackelera och falla av då man greppar tag i det. Tjockare lager spackel än 2-3 mm ger ett grovt och fult utseende som täcker över alla detaljer, och tunnare än så går sönder om man greppar i frigoliten bara lite för hårt. med en tygcashering slipper man allt sådant.

 

Inspirerad av frågan så häller jag faktiskt på att skriva/illustrera ihop en seriösare steg för steg beskrivning på hur man bygger stenstrukturer och berg. Den kommer dyka upp i Tips & Trix avdelningen på min hemsida framöver - http://www.attributverkstan.se

Länk till kommentar
Share on other sites

  • 5 år senare...

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...