Jump to content

Luzer

Members
 • Posts

  1,370
 • Joined

 • Days Won

  5

Luzer last won the day on January 10 2010

Luzer had the most liked content!

1 Follower

Personlig information

 • City
  Trollhättan
 • Job/title
  Ljudtekniker
 • Name
  Lucas Nilsson

Filmskapande

 • Gear
  Några par skor
 • Interests
  Ljudteknik, film o tv-spel

Luzer's Achievements

Mentor

Mentor (12/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

23

Reputation

 1. Atmos vill man hellst fånga i stereo, och stormembranare är oftast inte i stereo. De är även ganska bökiga att ha ute på plats. De är mer anpassade till stativ i studio. Medans mindre småmembranare kan du sätta in i zeppelinare med rejälare vindskydd på om det behövs. Så även om en stormembranare ljudmässigt duger så det räcker och blir över så är det inte att rekomendera att ta med ut på plats.
 2. Sm57 är bra men värdelös på dialog och film, om du inte kan ha miken max 5cm från munnen och de pratar ganska högt :/ Du ska ha en kondensatormik (sm57an är en dynamisk mik) som drivs med fantommatning eller batteri. Hyr du utrustning är sennheiser mkh-50 en mycket vanlig mik som finns överallt och låter bra. Ska du köpa så titta på Röde Ntg 1 eller 2 som brukar rekomenderas här beroende på hur du kan mata miken. Den billigaste miken är röde videomik fast den är anpassad till att sitta på kameran och har inte xlr och balanserad utgång.
 3. Kan väl även försöka synka upp så gott det går mha vågformen. Om kanalerna är hyffsat rena. Men det är väl det autosynken gör kanske (eller går den på Tcn?) Kan inte Premiere. Om orginal TCn finns kvar kanske det finns någon annan funktion att synka upp via denna. Vi körde alltid Titan innan Pro Tools fick den funktionen inbyggd. Borde väl gå att göra efter samma princip i andra program också.
 4. http://forum.voodoofilm.org/musik-och-ljudlaeggning/7373-ljudbank-foer-gratis-ljudeffekter.html
 5. Luzer

  mygga!

  Jag har bara hunnit småtesta oktavorna men de har ju fått bra kritik överlag så jag tror inte jag blir missnöjd. Just att de är så små och smidiga är värt ganska mycket vid portabla inspelningskit. Sen att de kommer matchade i en snygg trälåda känns också bra ;)
 6. Luzer

  mygga!

  Myggor blandas ofta upp med bommen skulle jag säga. Kanske inte är att rekomendera att välja bara myggan i ena repliken och bara bommen i nästa. Men att använda båda ljudkällorna, bommen och sedan putta lite bas med myggan är inte sällan man gör. Men man kollar ju alltid bommen först och funkar den så bryr man sig ju inte ens om myggan. Finns säkert lika mycket redigeringsmetoder kring detta som filmer, och inget sätt är bättre eller sämre än det andra. Låter det bra så är det bra är grundregeln. Det svåra är ju att just veta och höra när det verkligen låter bra.
 7. Gör bara mindre redigering som att klippa till filerna så du enkelt bara har vad du behöver i dom. Har du tex spelat in en dörr där du öppnar och stänger så klipp bort bös och snack innan, efter och inemellan. Fimpa exempel som inte låter bra och ha en fil med ett par sekunder mellan varje dörröppning/stängning och sedan sparar du och döper filen till något lämpligt. Ännu bättre om du kan editera metadatan inne i filen, men det är överkurs. Döp istället filnamnet och försök ha någon slags standard, med kanske max 30 tecken eller liknande. Tex Door entre close 4var eller atmo ext forest wind creek. När du senare letar bland dina effekter behöver du kanske lyssna igenom färre.
 8. Är det kallt så tar ju de flesta batterier redigt med stryk. Hade min kamera ute i minusgrader och det batteriet såg ut att hamna på 1/3 efter ett par timmar. Så fort jag kom in i värmen igen var det på max igen. Så testa för det kan vara så att batteriet går ner och levererar inte lika hög spänning, fast fortfarande under lika lång tid. Så du ligger typ 80% av tiden på 20% av batterikapaciteten istället. Men somsagt, kan vara bra att testa detta innan så du fått kvitto på hur länge vissa typer av batterier håller under vissa omständigheter. Aldrig roligt att bli överaskad.
 9. Zoomen är smidig och jättebra att jämnt ha i väskan, har en själv, lätt att slänga upp och spela in ljud man springer på. Men jag tror inte på den i kombination med 416, osäker på om den klarar att leverera tillräcklig matning till 416 också. Kör du fortfarande på den linjen så se till att testa detta först. Du behöver ingen bom om du inte tänkt ta ljud på film, räcker med pistolgrepp så du kan hålla enkelt i mikarna, men detta är tyvärr också dyrt, likaså mikupphängningar / zeppelinare och katter. Räkna med 2-3000 bara där :(. När det gäller inspelningsapparat så tycker jag man kan dela in dem i två olika grupper, de små smidiga handhållna med interna elektretmikar. Och de lite större som är tanken att man ska köra externa mikar med. Och har du mest tänkt köra med externa mikar så köp den senare kategorin.
 10. Om du inte hittar 416 väldigt billigt tycker jag du ska jämna ut förhållandet mellan mik och inspelningsapparat istället. Att köpa en 416 och köra med en zoom är ungefär som att köpa ett objektiv för 20 000 och använda på ett 3000 kronors hus :/. Ska du mestadels spela in effekter kan det vara bra med ett stereopar också så är det lätt att även ta atmos. Eller fx när du är längre ifrån och vill ha klang tex. Jag köpte nyligen ett mindre kit till jobbet för att kunna ta effekter och tramp någon annanstans. Har inte hunnit spela in så våldsamt mycket men hittills tycker jag det gjort bra ifrån sig. Inspelningsgrunkan är Marantz pmd 661 och mikar från oktava. Marantz PMD 661 - Thomann Cyberstore Sverige Oktava Mk 012-01 MSP2 Matched Pair - Thomann Cyberstore Sverige Jag köpte även små zeppar (kulor) + katter så de står emot endel vind, och en liten mik-bom att sätta på pistolgrepp för att enkelt kunna hålla mikarna med en hand och även rikta om dom vid behov. Allt förutom pistolgreppet slutade på c:a 12 000 ex moms.
 11. Fixa en till trådlös lyssning är ju det enklaste. Det säkraste för att veta vad man får är annars en retur från kameran om det finns. Men då får ni ha en kabel från kameran till ljudteknikern vilket även blir lite extra bökigt.
 12. Är det dokumentär så tycker jag inte det gör något om man ser myggor, bommar, team och whatever. Det är ju lite sådant som gör dokumentären dokumentär :) Och som redan tagits upp så är skrap mot myggan oftast det värsta problemet, tillsammans med prassliga kläder. Prova att gömma myggan under kläderna, och spela in för att se hur det låter beroende på var myggan sitter och material på kläderna. Bomull är oftast väldigt bra och prasslar knappt något, medans syntetmaterial kan vara ett helsicke. Myggan sätter man ofta i "gropen" på bröstkorgen, mycket lättare på kvinnfolk :) Och har de någorlunda kläder på sig så brukar det inte vara så svårt att gömma sändaren heller. Har de mössor eller kepsar på sig så sätt myggan i pannan precis i kanten på mössan, dra sedan kabeln i håret ner i nacken och tejpa så de ändå kan vrida huvudet utan att slita loss myggan, brukar bli klockrent ljud. De myggor jag vet används mycket på filminspelning är DPA men även Countryman som är mindre och tänkta att snarare sticka fram i kläderna.
 13. Är det nån som betalar? Trodde alla bara köpte och körde? Möjligt att större företag som typ svt väljer att betala men mindre firmor och privatpersoner tror jag struntar i det. Är ju så pytteliten verkningsgrad på sändarna så risken att du stör ut någon frekvens är hyffsat liten, snarare så att man får testa sig fram för att hitta en så bra kanal som möjligt.
 14. Känns som du gör det onödigt svårt för dig. Jag känner inte till någon fältmixer med delay, möjligtvis man kan få tag på en separat burk men som kan gå på batteri!? Dra publikmikarna genom mixern också och / eller sätt dom på scenen riktade mot publiken. Eller ännu bättre, lyssna bara på två kanaler och synka upp de andra i post.
 15. Exportera ut ljudet från timelinen och lägg upp här, antingen som mp3 som funkar direkt, eller så packar du ner wave eller aiff till rar eller zip och lägger upp, funkar också. När du svarar väljer du bara att bifoga en fil så får du välja den från din dator. Du funkar inte på snabbsvaret tror jag utan du måste gå till avancerad, sedan hantera bifogade filer och sedan ladda upp ny.
×
×
 • Create New...