Jump to content

Bante

Members
 • Posts

  88
 • Joined

Posts posted by Bante

 1. Ska filma nattscen på lördag och behöver veta ifall någon har erfarenhet av att köra en Arri HMI fresnel 1200w med ett 2500w bygg-elverk? Ballasten till lampan är ju elektronisk, det jag funderar på är om elverket kommer kunna tända HMI då dessa kan ge kraftiga spikar vid start?

 2. Om jag inte specifiserat mig så är det bara att anta att jag menat Allt ljud. Vet inte vad ni använde för mikrofon, men kvalitén var inte den bästa - även kompositeringen. Lägg lite mer tid på mixningen av ljudet bara :)

   

  Vi använde oss av en Audiotechnica mic på inspelningen, minns ej modellen. Mixningen av allt ljud tog en hel del tid då vi testade göra allt i 5.1 surround, så om det är något skumt med ljudet nånstans så hojta till så vi inte göra samma misstag igen :)

 3. Oj, tack för alla svar och komplimanger/kritik! Uppskattas verkligen! :)

   

   

   

  Mega99: Vilket ljud var det som du tyckte drog ner på helheten? Nyfiken!

   

   

  johancederholm: Har inga projekt på gång just nu, fast idéer och ofärdiga manus har man ju alltid. :) Vi spelade in filmen på en panasonic HVX200.

   

   

   

  X-Cross: Vi hade en bild av en utomjording i bilen där Max blir biten, men när vår testpublik skrattade åt scenen, bestämde vi oss att klippa bort den, och lämna det hela till publikens fantasi. Kill your darlings, eller vad det nu var. :)

 4. Handlingen: "Det rapporteras om oförklarliga himlafenomen i olika delar av världen. När kaos och panik bryter ut måste Johan ta sig till andra sidan Malmö där hans bror Carl väntar. "

   

  Genre: Scifi/Action/Drama

   

   

  Längd: ca 17:00

   

   

  Beskrivning om filmen: Vid årsskiftet färdigställde vi vår scifi kortfilm Vintersol, där vi bland annat ville testa hur mycket datorgenererade effekter vi kunde göra med minimala resurser. Inspelad i Malmö och redigerad under en längre period. Om ni undrar något om filmen, så är det bara att fråga!

   

   

  Mer info och BTS bilder finns på följande sida:

   

   

  http://www.vintersolfilmen.se

   

   

  Konstruktiv kritik är mycket uppskattatt!

   

   

 5. Två personer sitter i framsättet på en bil. Den ena personen kör och den andra sitter i passagerarsättet. Vi har filmat scenen framifrån genom vindrutan och från sidan genom sidofönstret ( profilbild ).

   

  Min fråga är följande: Är det ett klippfel att klippa mellan en bild av föraren framifrån till passagerarens profilbild? Vad som händer då är att både förarens och passagerarens huvud hamnar på höger sida av bilden, och man vill väl alltid försöka placera huvudena i en dialogscen i varsin sida av bilden?

   

  Tacksam för hjälp!

 6. har litte problem med vinjetten och fokusen på mattskivan, jag skaffade mig en 52mm achromat lins vilket igentligen kanske är lite för stor eftersom att hv-20an är 43mm men den hjälpte ingenting för då gick det inte att fokusera på mattskivan (har en tub) men det gick däremot om jag tog bort den, fick även ta bort en bit av tuben för att det skulle gå att fylla hela bilden med mattskivan, och som sagt en vinjett uppstår, hur fungerar det att en makrolins kan ta bort vinjetten? gör den bara så att man kan zooma in så mycket på mattskivan att vinjetten försvinner?

   

  Testa sätt en planokonvex ( en lins med en platt sida och en sfärisk ) lins direkt efter mattskivan, med den platta sidan mot mattskivan den andra sidan mot videokamera. Jag är inte nån optikexpert, men jag tror att när ljuset träffar den mattade sidan på matskivan så sprids ljuset kors och tvärs i tuben. En lins riktar om ljuset neråt tuben mot videokameran.

 7. Men är det inte så att alla zoomobjektiv lider av nån sorts vinjettering vid inzoomning? Jag tror inte det har något att göra med att man använder centrum av optiken, utan det är en optisk egenskap som man inte kan komma ifrån. Möjligtvis minimera, precis som kromatisk abberation.

   

  En kille på denna tråden säger att han får vinjettering med sin gl-2:a. ( Jänkarna kallar den för xm2 för gl2 ). Han säger det syns mycket på datorn, men på tv klipps det mesta bort ändå.

   

  http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?t=56208&highlight=camera+vignetting

 8. Jag tror inte det är nått fel på din kamera. Vinjettering är väl ett vanligt fenomen när man zoomar in? Rätta mig om jag har fel.

   

  Jag har ägt xm-2:an en gång, och jag vill minnas att jag också fick vinjettering när jag zoomade in. Kameran jag har just nu får också lite mörka kanter vid inzoomning.

 9. Här kommer lite bilder!

   

  Har hämtat en massa tips från snodarts hemsida. Köpte extension tubes från ebay och motorn från Daniel på jetsetmodels.info.

   

  Mattskivan och motorn är monterad i en filterring som är upphängd i fyra styckna 1mm pianotrådar. Detta gör att mattskivan vibrerar i en jämn cirkel. Pianotrådarna är också justerbara fram och tillbaka så jag kan ställa in rätt avstånd till objektivet.

   

  Om ni undrar något över bygget så bara fråga!

  HPIM1433.JPG

  HPIM1445.JPG

  HPIM1451.JPG

 10. Tomtebo: Jo, jag har en akromat på min kamera, men jag får även vinjettering om jag zoomar in på mattskivan så mycket det går. Jag tror problemet är själva mattskivan, som inte är tillräckligt matt, dvs att slr-objektivets baklins "skiner" igenom mattskivan, och lämnar kanterna mörka.

   

  Jag slänger upp lite bilder ikväll!

 11. Jag byggde ihop en egen vibrerande adapter med helt okej resultat för några veckor sedan. Jag kan ta lite bilder på den ikväll om någon är intresserad av att se.

   

  Använder Canon EE-A i adaptern men jag har ganska mycket vinjettering. EE-S ska tydligen vara mer matt, skall testa den och se ifall vinjetteringen försvinner.

 12. " Varför skulle det vara otacksamt? "

   

  Jag tänker mig bara in i en situation där t ex jag som ljuskille har en idé på en ljussättning som jag tror hade passat in i en scen.

   

  Men detta gillar inte regissören alls och säger åt mig exakt hur jag ska ljussätta scenen, var jag ska placera lamporna, etc. Då känner man sig helt plötsligt överflödig på något sätt, alla i teamet vill ju känna att dom är engagerade i projektet, att dom är där för sina kunskaper inom sitt område, och när regissören kör över detta så känns det självklart lite tråkigt.

   

  Och det är väl där problemet ligger, vi är alla amatörer och vi är där för att lära oss och har inte alla kunskaper för att det ska gå ihop smidigt. Do I make sense? :)

   

  " så då gäller nog mest att styra som en jävla Hitler tills det flyter & inte godta någon form av skitsnack & gnäll. "

   

  Haha, japp, precis .. eftersom ingen av oss är professionella och har inte nån större erfarenhet inom sin roll så måste det bli så här. Man kan kanske säga att på en filmspelning med amatörer så måste direktiven vara extremt mycket mer raka än på en professionell inspelning, där det finns mer utrymme för filmteamets egna individuella kunskaper och talanger?

 13. " själv så tror jag i övrigt på det mer militäriska hållningen i hierarkin. "

   

  Japp, jag håller med dig där. Alla håller sig till sin roll och ger det regissören vill ha. Gilla läget, liksom.

   

  Vi hade också en diskussion där vår rekvisitaansvarig menade att regissören inte har något att säga till om rekvisitan, för det var ju hans roll. Så funkar det ju inte. Alla måste dra på ett och samma håll, där riktningen bestäms av regissören. Korrekt?

   

  Självklart kan alla i filmteamet ge sin input vid möten, men inte på inspelningsplatsen, där tiden är dyrbar.

   

  Men samtidigt, eftersom alla är där ideélt så är det ju otacksamt för t ex en ljuskille att bara göra vad han blir tillsagd, utan att få utlopp för någon sorts kreativitet.

   

  Vill gärna höra era tankar om detta!

 14. Tja allihopa!

   

  Vi har i skolan precis börjat med ett större kortfilmsprojekt där vi som amatörer har blivit tilldelade egna roller, någon är tex regissör, en kameraman, en ljudkille, skripta osv.

   

  Tyvärr så märker man att folk har svårt att hålla sig till sina roller, skriptan t ex ska fram och berätta hur kameranmannen skall ge för komposition på bilden, ljudkillen börjar lägga sig i regin, ljuskillen börjar lägga sig i manuset, osv.

   

  En riktig hönsfarm, med andra ord, där många viljor krockar, och många diskussioner uppstår medans skådespelarna står och väntar på att vi ska få tummarna ur *beeep*.

   

  Detta har fått mig fundera på hur det egentligen ser ut på en riktigt filminspelning, hur strikta är rollerna liksom? Är det regissören som alltid har det sista ordet, eller ansvarar var man för sin roll? Ifall det är så, hur håller man motivationen uppe när regissören säger till alla hur saker och ting skall vara, "punkt slut". Dödar inte det all kreativitet?

   

  Tacksam för svar!

 15. Vår lärare gick igår igenom hur DV kompressionen fungerar. Han menade att i början av en sekvens bilder ligger en så kallat keyframe, och bilderna efter denna jämförs hur mycket som har förändrats för att spara lagringsutrymme.

   

  Är jag helt ute och cyklar, eller är inte detta HDV vår lärare förklarar? Inte trodde jag att DV var ett GOP format? Någon som vet?

 16. Tjena!

   

  35mm adapter gör att du får ett jättelitet skärpedjup, något som är ganska svårt att få med dagens videokameror. Med litet skärpedjup blir det enklare att skilja objektet från bakgrunden.

   

  I princip alla videokameror kan använda sig av en adapter. Vissa videokameror har problem att fokusera på mattskiva, men då finns närbildslinser att använda.

   

  kolla in sidan

   

  http://www.mediachance.com/dvdlab/dof/index.htm

 17. GAAH! ..

   

  Kan någon vänlig XM:2 användare där ute hjälpa mig att få slut på min mardröm?

   

  Canon service lyckas inte återskapa problemet med min kamera. Dom föreslog att jag skulle testa med en annan XM2:a om jag hade möjligheten, så om någon kan hjälpa mig med detta är jag jättetacksam!

   

  Gör så här:

   

  1. Sätt kameran i manuellt läge och stäng av automatisk vitbalans.

   

  2. Rikta kameran mot någoting enfärgat, helst en vit vägg.

   

  3. Underexponera kameran så att stapeln börjar blinka.

   

  4. Vänta i 10-15 minuter.

   

  5. Kolla sedan bilden i LCD:n. Växlar färgerna helt slumpmässigt mot grönt/rött? Kolla runt i de mörka partierna. Zooma in på skuggor och kolla noga.

   

  6. Om du inte ser något, stäng av kameran och vänta två minuter.

   

  7. Sätt igång kameran och kolla igen.

   

  Fan, alltså. Inte ens min panasonic som jag köpte begagnad för 1500:- för ett par år sen har betet sig så här.

×
×
 • Create New...