Gå till innehåll

Erfa

Medlemmar
  • Inlägg

    36
  • Blev medlem

Inlägg postad av Erfa

  1. Nja grejen är att jag har lånat kamera och batteri från skolan men ingen laddare och batteriet har börjat ta slut. Måste jag i så fall ha kameran igång när jag ska ladda den via datorn?

    Tvärt om har jag för mig att den måste vara avstängd. Förresten borde du se om den laddas, en lampa brukar lysa eller något liknande.

  2. Så det är inte alltid så att det format som ger minst filstorlek alltid är det bästa. Det beror ju lite på vad man vill åstadkomma.

    Jag håller faktiskt inte med. Det format som lagrar mest information på minst filstorlek ÄR bäst. Sen kanske inte det är det mest lämpliga formatet i olika situationer pga dåligt stöd, för dålig hårdvara eller liknande, men det är ju en helt annan sak.

  3. tänk dig att man komprimerar film kanske? varför är dne bättre då+

    Anledningen till att man bör välja ett format är för att det är bäst. Det vill säga bäst kvalitet för minst filstorlek. XviD är väldigt bra på det, men h264 är faktiskt ännu bättre. Microsofts olika format till exempel vill man inte använda, för de är betydligt sämre. Dessutom kan de använda DRM, vilket naturligtvis (hoppas jag) är helt oacceptabelt.

     

    Man får naturligtvis använda vad man vill, men varför använda en sämre videokodare när det finns bättre?

  4. Jag skulle säga så här, filma i det format du vill ha när du är klar.

    Även om kamerorna inte har äkta 16:9 har jag hört att kamerans konvertering inte förlorar lika mycket information som det skulle göra i redigeringsprogrammet.

  5. Själv har jag börjat komprimera mina filmer i Avidemux, ett enkelt verktyg för att göra svåra saker måste jag säga. Komprimeringen som fungerar bäst är ju 2364D/OGG Vorbis i en container som Matroska, men det går även att göra en enkel Xvid/Mp3 i en AVI-fil om man så vill.

     

    Ehm, slutsatsen är väl att videokomprimering inte är det lättaste man kan ge sig in på.

  6. celtx har jag provat förut och tyckte inte formateringen var korrekt i det.

    Jasså, det har jag aldrig märkt. Exakt vad var det som var fel?

     

    Final Draft är ju sjukt överprisat (det är inte gratis) och verkar dessutom inte erbjuda många funktioner som Celtx inte har. Därför är Celtx ett självklart val för mig.

  7. Så länge du sätter miken på kameran så kommer du få endel kamerasurr. Det bästa och billigaste du kan göra för att få bättre ljud är att flytta bort miken från kameran. Den ska vara så nära ljudkällan som möjligt (oftast).

    Mjo, jag vet. Men det är framför allt vinden jag vill ha bort. Att ha miken separat är lite för krångligt, framför allt har jag inte tillräckligt med folk i mitt lilla lekfilmteam för det...

  8. Hej!

     

    Ska uppgradera kamera snart, och det lutar åt Panasonic NV-GS500. Nu när jag ändå är i farten tänkte jag passa på att fixa en hyfsad mikrofon också, gärna en sån där man sätter fast på kameran.

     

    Jag vill ju gärna bli av med tidigare problem, kamerasurr och speciellt vind.

     

    Någon som har ett schyst tips på en mikrofon som inte är jättedyr? Jag vill gärna hålla mig runt 1 000 kr ungefär.

  9. Brukar inte dom flesta dvd-program sköta omkomprimeringen annars?

    Jo, det stämmer. Om man nu vill komprimera i DVD-programmet är det väl ett lossless format man vill ha, alltså till exempel Microsoft DV AVI. Men frågan lät som som om det var tänkt att komprimeringen skulle ske i redigeringsprogrammet.

     

    Är det någon som rekommenderar något annat format? :|

    Absolut!

     

    För Internet rekommenderar jag h264 tillsammans med mp3, eller ännu hellre Ogg Vorbis. Egentligen är Matroska överlägsen container (kan innehålla flera ljudspår, subtitles (med fonter!) mm), men eftersom den inte är så känd ännu får man nog stå ut med AVI ett tag till.

     

    Att encode:a till dessa format är inte det lättaste man kan ge sig in på, men den här länken och lite tålamod borde hjälpa.

     

    Lycka till!

  10. Microsoft DV AVI är stort men ger bra kvalité. Ni har väl mer än 1 gb på datorn kvar eller?

    Det här är nog inte rätt ögonblick att skryta över vilka hårddiskar man har.

     

    Microsoft DV AVI är ett lossless (?) format, vilket är att föredra när man redigerar. När man exporterar däremot, till DVD eller internet, vill man antagligen komprimera filmen.

     

    DVD är väl såvitt jag vet MPEG2, så då är det det man vill ha. Däremot vet jag inte alls hur Vegas MPEG2-möjligheter ser ut...

  11. Ehm, varför är det ingen som nämner H.264? Det är den bästa video codecen som finns vad jag vet. För ljudet är det ogg vorbis som gäller. Bättre kombination än till exempel XviD och MP3.

     

    Värt att tillägga är att AVI, den vanliga containern, egentligen är sämre än till exempel .mkv och .ogm, som fyller precis samma funktion.

     

    Nackdelen med dessa format är att de kräver lite mer datorpower att spela, eftersom komprimeringen är mer avancerad.

  12. Har även hört att en vanlig SD ruta egentligen är 768 x 576 Detta gör att pixlarna töjs även vid 4:3. Hur f-n kan man ha förbisett detta när man satt standarden för ett helt koncept??

    Jupp, det stämmer att pixlarna är avlånga vid 4:3 också. DET är faktiskt ganska konstigt. Sen att man ändrar formen på pixlarna vid widescreen i stället för upplösningen är väl inte så konstigt. Om det sker någon kvalitetsförlust sker den väl i kameran, och jag tror att kameratillverkarna är hyfsade på att dra ner den till en så låg nivå som möjligt.

×
×
  • Skapa nytt...