Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 10/26/2020 in all areas

 1. Jag skriver handledning i hur långfilmsmanus bör skrivas. Skrivandet har avancerat så långt att jag önskar kommentarer på Del 1. Denna del är för folk som vill komma igång. Runt 180 kilobyte. Ge mig din e-postadress så jag skickar texten, plus 3 sidor lång pdf-fil med formateringsexempel. De närmaste veckorna hoppas jag fortsätta redigera Del 2. Denna del är för folk som har ett manus fullt med hål.
  1 point
 2. Du e-postar. Svarar ingen så kan du efter en månad ringa och fråga. Adresser finns här : https://filmtvp.se/
  1 point
 3. Juridik är inte min specialitet men på allmän plats är grundregeln att det är "fritt fram" att göra som du vill. Om platsen inte är allmän plats så är huvudregeln att arrangören bestämmer reglerna, och har det juridiska ansvaret. Så om arrangören ger dig tillåtelse så är det arrangören som ska hålla koll på reglerna. Allt som är tillåtet är dock ej tillrådligt så förslagsvis kollar du hur svenska TV-kanaler gör när de visar svenska idrottsevenemang.
  1 point
 4. Angående att du ej kan avvara kameran. Finns företag som hyr ut kamera, men de är ofta riktade till företag så vissa tar ej privatperson som kund.
  1 point
 5. Det är viktigare att du bekymrar dig om att få bra ljud. Ett populärt råd är billigaste kameran med XLR-kontakter. Tycker du det är för dyrt så finns separata ljudinspelare med XLR-kontakter, respektive "lådor" som kopplas till kamerans 3,5-mm-telekontakt. Priser 1,000 till 10,000 kronor. De populärast ligger ungefär mitt i intervallet. Ja, du kan få bra ljud utan XLR-kontakter men det är svårare. I många sammanhang betyder det fler omtagningar. Bra reportagemikrofon kan köpas för några hundralappar. Bra riktmikrofon under 2,000:-. Bra mygga ungefär lika mycket. Vilken typ du har störst behov av beror på hur du tänkt göra programmet. Och använd stativ till kameran så den står stadigt.
  1 point
 6. Eftersom du är villig att betala så får du nog många svar om du annonserar hos filmcafe eller Stagepool. Men vänta gärna några dagar med det eftersom någon kanske kontaktar dig här. Dessutom är din situation kanske sådan att det skulle fungera om du använder stock footage.
  1 point
 7. Detta forum används framför allt av oss som är bakom kamera. Visst, här finns en del som gillar att skådespela, men de utgör en minoritet. Så standardtipset är att annonsera hos Filmcafe, Statist eller Stagepool. Ja, det är gratis. Och numera finns visst även en svensk facebooksida för skådespelaruppdrag, men den vet jag inget om. Obs att du lär bli dränkt i svar. Själv fick jag 20 svar per annons när jag för några år sedan sökte röstskådespelare. Då hade jag tydligt angett att det var obetalt. I vissa fall har jag gjort så här. Skrivit till någon på Filmcafe som haft passande profil. Har hen ej svarat inom 2 dagar så har jag skrivit till näste. Därtill finns möjligheten att fråga på närmaste amatörteater.
  1 point
 8. Nu har även jag laddat ner ditt manus. Googla how to format screenplay så hittar du fler detaljer. Några detaljer skiljer sig dock åt när man skriver på svenska. Givetvis använder man ej engelska uttryck när man skriver på svenska. Så stryk "fade out" i slutet. Det normala i Sverige är att skriva "slut". Det är riktigt att du på varje scens första rad anger tidpunkt, men tidpunkten ska stå sist, inte före platsangivelsen. Du tenderar att göra det vanliga nybörjarfelet med för långa scenanvisningar samt för långa dialoger med för långa repliker. Alla rollfigurer har sitt namn med versaler första gången de syns.
  1 point
 9. Hej, jag lyssnade på Peter Russell och beats verkar vara små problem/delproblem för hjälten som leder mot det stora målet. Alla filmer skall ha 20 beats per film så 20 problem som leder till slutet. Finns i denna interview hos Film Courage.
  1 point
 10. Tack för alla svar! Det blev en Macbook Pro, kom på att man inte behöver spela upp 4k filerna i full upplösning när man redigerar som en bekant glömde nämna. Så Macbook Pro funkar utmärkt, fördelen att vara portabel blev övervägande.
  1 point
 11. Det här var väl min "topp" kan jag säga, när allt var som bäst i mitt filmskapande. Filmen fick andrapris på en filmfestival men det var ju några år sedan nu, det var ungefär i samband som depressionen bröt ut och då jag helt plötsligt slutade skriva och göra film. Ångrar att jag inte bara fortsatta där och istället valde att isolera mig ute i ödemarken.
  1 point
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...